До ЗНО з історії залишилося:

22 жовтня 2019 р.

Історичний портрет: великі і про великих. Historical portrait: briefly about great people. Гораціо Нельсон.

Коротко про великих. Гораціо Нельсон. Великий флотоводець. "Rule, Britannia!"

Гораціо Нельсон

 В кінці XVIII століття Великобританія зіткнулася віч-на-віч з великими труднощами. Її багаті американські колонії оголосили про свою незалежність, і спроби Англії їх упокорити ні до чого не привели. Революція, що спалахнула в сусідній Франції  призвела до ряду війн, в ході яких прославився молодий генерал Наполеон Бонапарт, незабаром оголосивший себе імператором. Почавши завойовницькі походи, він прагнув підірвати могутність Англії, а, в кінцевому рахунку, завоювати її. Перешкодити цьому міг тільки англійський флот, який славився не тільки міццю, але і, перш за все, майстерністю своїх моряків - як матросів, так і адміралів. 
 Кращим з них був Гораціо Нельсон, який не програв в житті жодної морської битви. Саме під його командуванням англійський флот здобув знамениту перемогу при Трафальгарі, що змусила Наполеона відмовитися від планів вторгнення до Англії. 
 А сам адмірал Нельсон, що загинув під час цієї битви, став одним із символів англійської історії, увійшовши до числа героїв, про яких англійці дізнаються ще в ранньому дитинстві. 
Колона Нельсона на Трафальгарській площі в Лондоні. Зображення junk251 з сайту Pixabay
P.S. Цікавий факт.
 Коли нацисти готувалися до висадки на Британські острови, Гітлер мріяв вивезти з Лондона особливий трофей. Фюрера спокусила 46-метрова колона, що стоїть на Трафальгарській площі і яка увінчана статуєю адмірала Нельсона. У секретних планах підкреслювалося: «Колона Нельсона символізує військово-морську міць і світове панування Великобританії. Символом німецької перемоги стане перенесення колони в Берлін». 
 Вторгнення не відбулися - Англія виявилася такою ж неприступною, як і за часів Гораціо Нельсона. А кам'яний адмірал як і раніше красується на Трафальгар-сквер, нагадуючи про свої подвиги на славу Британії.


Немає коментарів:

Дописати коментар